2 originální dezerty, kterým neodoláte

Milujete dezerty, ale chcete si dopřát něco nejen chutného, ale i zdravého? Vyzkoušejte originální dort z červené řepy doplněný brusinkami. Jde o poměrně překvapivou kombinaci, která je netypická nejen svým vzhledem, ale i ojedinělou chutí. Nebuďte konzervativní a vyzkoušejte něco nového! Pochutnat si můžete také na kokosové roládě s banánem, která vás příjemně osvěží a navíc – zažene chuť na čokoládu!
Dort z červené řepy s brusinkami
Potřebujete:
na korpus:
4 kusy červené řepy
1 banán
1 jablko
1 balení Šmakoun brusinka
70 g kukuřičné mouky
30 g ovesných vloček
50 g holandského kakaa
2 lžíce medu
2 bílky vyšlehané do sněhu
půl hrsti sušených brusinek
půl lžičky jedné sody
lžičku prášku do perníku nebo do pečiva
na krém:
400 g tvarohu
hrst jahod
půl hrsti sušených brusinek
půl lžičky růžového potravinářského barviva
3 plátky želatiny nebo agar
Postup:
Troubu si předehřejte na 180 °C. Nejdříve rozmixujte červenou řepu, poté jablko, Šmakoun brusinku. Banán rozmačkejte a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Poté přidejte kukuřičnou mouku, ovesné vločky, holandské kakao, brusinky, med, jedlou sodu, prášek do perníku a nakonec sníh z bílků. Vše nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte zhruba 60 minut. Po upečení nechte vychladnout a připravte si krém.
Jahody rozmixujte a smíchejte s tvarohem a brusinkami. Želatinu nebo agar připravte dle návodu a smíchejte s krémem, který nalijete na upečený dort. Nechte minimálně 3 hodiny vychladit.
Kokosová roláda se smetanou a banánem
Potřebujete:
6 vajec
9 polévkových lžic mletých vlašských ořechů
2 lžičky kypřicího prášku
3 polévkové lžíce karobu
50 g kokosového cukru
1 banán
1/2 kokosové smetany
100 g přírodního Šmakouna
vlašské ořechy na ozdobení
Postup:
Troubu rozehřejte na 150 °C a mezitím si připravte těsto na roládu. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, žloutky utřete s cukrem, postupně přidejte karob, mleté vlašské ořechy, kypřicí prášek a nakonec vmíchejte ručně vyšlehané bílky. Připravené těsto nalijte na pečicí papír a dejte péct. Piškot je hotový během 10 minut. Jakmile je korpus upečený, nechte krátce zchladnout a hned plňte. Celou plochu piškotu potřeme krémem. Přírodního Šmakouna smíchejte s kokosovou smetanou a rozmačkaným banánem. Roládu stočte a dejte vychladit do lednice.
Zdroj – www.smakoun.eu
Lákají vás tyto neobvyklé dezerty? Pokud se pustíte do pečení, pochlubte se nám pak fotografiemi svých výtvorů.
Michaela Michalíková